Question and Answer Sheet
State Performance Plan
Indicator 7 — Early Childhood Outcomes (ECO)

Entering data in STARS:

1). How do I report ECO data into the Student Teacher Accountability System
(STARS)?
Data is reported in STARS using the Assessment Fact Template. Program entry
data is required to be entered into STARS on the 40" 80™or 120" day. Progress
data on all is required between the 120" or End of Year (EOY) reporting periods.

2) How often do I enter data in STARS?
Every student in program will have data input submitted on them two times per
year. This will be yearly entry data and yearly progress data on every student
who has been enrolled in a preschool program for at least 6 months.

3) Whom do I report data on?
Reporting is required for all 619 preschool students aged 2-5. Students must be
assessed within 30 days of commencing the program, but no later than 30 days or
less from the end of the school year. Students who enroll in the program less than
30 days from the end of the school year do not require data to be entered.

4) Why is a district required to report a second set of ECO data in the Spring, and does
a child’s time in service need to be consecutive?

In order for progress data to be measured consecutively, a second data point must
be collected annually. Six months of preschool service is generally 6 months of
consecutive service. However, if a child is in a program for two months, leaves
and takes a month to move with his family and shows up in another program
across the State where he receives services for another four months, this would be
considered equivalent to six months of consecutive service

5) Why are LEAs required to submit entry data for every returning student? I
thought that only progress data was done annually.
There are two separate programs, one for 3 year olds and one for 4 year olds. In
order to obtain valid and reliable progress samples, separate entry data and
progress data are required for each program each school year.

6) Can I use last year’s progress data as this year’s beginning of the year data?
No, because they are two separate programs and the time period between the two
data points does not meet the Office of Special Education Program’s (OSEP)
requirements for data collection.



7) Which students should have progress data reported?

Students who have been in program at least 6 months are required to have
progress data entered on them. The reporting period for entering progress data will be
from March 15th to June 1st annually.

8) What assessment must LEAs administer to their students to collect entry and progress data?
Students with IEPs enrolled in Section 619 Part B preschool programs must be administered
one of the state approved assessments listed below within 30 days of commencing the
program, regardless if they were enrolled in the program last school year.

Brigance Diagnostic Inventory of Early Development 11-2004
Creative Curriculum for Preschool, 4™ edition

Work Sampling System by Pearson

New Mexico Pre-K Observational Assessment System

Results from assessments are to be entered into the STARS System using the Child Outcome
Summary Form (COSF) as a crosswalk for reporting categories

LEAs desiring to use an instrument other than a state approved instrument are required to submit
a written request to the SEB. Prior to the utilization of the instrument, the LEA must receive
written permission.

9) Do I have to assess typically developing peers?

No

10) What is progress data?

Progress data is the measurement of the student’s regression, maintenance, or
progress of skills in the areas of positive social-emotional skills, acquisition and
use of knowledge and skills, and the use of appropriate behaviors to meet their
needs, that the student has made over one school year. These data are submitted
as an aggregate to OSEP annually as the State’s measure of the three year old and
four year old preschool program.



