





Semi-Annual Spring Government-to-Government "Protecting Languages and Preserving Culture"

May 10 - 11, 2023

Santa Ana Star Casino Hotel

54 Jemez Dam Road Bernalillo, NM 87004

WEDNESDAY, MAY 10, 2023		
TIME	AGENDA ITEM	
6:00 – 8:00 p.m.	Pre-G2G Reception (2 hours)	
	Attendees: Tribal Leaders, Education Cabinet Secretaries, Assistant Secretaries, Education Director, and the Indian Education Advisory Council Members	

THURSDAY, MAY 11, 2023		
TIME	AGENDA ITEMS	
BREAKFAST & NETWORKING (50 minutes) 7:30 a.m. – 8:20 a.m.		
8:30 a.m.	Welcome (5 minutes) Dr. Arsenio Romero, Secretary of the Public Education Department (PED) Invocation Lt. Governor R. Michael Lujan, Santa Ana Pueblo	
8:40 a.m.	Introductions – Tribal Leadership, and State Leadership Nathan Moquino, HED Indian Education Director	
8:50 a.m.	Opening Remarks Governor Michelle Lujan Grisham Introduced by: Dr. Arsenio Romero, PED Cabinet Secretary	
9:00 a.m.	 Presentation: Cradle to Career 2023 Legislative Session Outcomes Dr. Arsenio Romero, Secretary of the Public Education Department (PED) Elizabeth Groginsky, Secretary of the Early Childhood Education and Care Department (ECECD) Stephanie M. Rodriguez, Secretary of the Higher Education Department (HED) Note: 20-30 minutes of Q&A with Tribal Leaders	

BREAK (10 minutes) 10:30 a.m.		
10:40 a.m.	Presentation: Indian Education Advisory Council Kim Lanoy-Sandoval, Chair and Marsha Leno, Vice Chair	
11:10 a.m.	Student Panel: School Culture and Climate from a Student's Perspective Co-Moderators: Dr. Arsenio Romero, PED Cabinet Secretary Lashawna R. Tso, IAD Deputy Cabinet Secretary	
LUNCH (1 hour) 12:00 p.m 1:00 p.m.		
1:00 p.m.	Panel: Tribal Consultation – Tribes/Nations/Pueblos and Local Education Agencies (LEAs) and Best Practices Moderator: Dr. Arsenio Romero, PED Cabinet Secretary	
2:00 p.m.	Presentation: Tribal Education Technical Assistance Centers Stephanie M. Rodriguez, HED Cabinet Secretary Patricia Trujillo, HED Deputy Cabinet Secretary Note: 20-30 minutes of Q&A with Tribal Leaders	
2:50 p.m.	Presentation: Prenatal to Age Five Tribal Investment Strategy Elizabeth Groginsky, ECECD Cabinet Secretary Note: 20-30 minutes of Q&A with Tribal Leaders	
BREAK (10 minutes) 3:40 p.m.		
3:40 p.m.	Legislative Forecasting: Feedback and recommendations on educational priorities for the 2024 Legislative Session (1 hour) Co-Moderators: Dr. Arsenio Romero, PED Cabinet Secretary Elizabeth Groginsky, ECECD Cabinet Secretary Stephanie M. Rodriguez, HED Cabinet Secretary James Mountain, IAD Cabinet Secretary Designnate	
4:40 p.m.	Closing Remarks (10 minutes) Governor Michelle Lujan Grisham	
4:50 p.m.	Closing Prayer Lt. Gov. James Naranjo, Pueblo of Santa Clara	